Svijet
0

Mugabe želi da radi s novom vladom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe izrazio je u petak svoju odlučnost da "iskreno" radi sa svojim bivšim rivalima unutar nove vlade nacionalnoga jedinstva, nekoliko sati nakon hapšenja visokog opozicionog zvaničnika.

"Kada kažem da ću raditi, ja to mislim ozbiljno. Kada kažem da želim s vama da radim iskreno i pošteno, ja tako mislim", rekao je on nakon polaganja zakletve novih ministara.

Polaganje zakletve odvijalo se pod sjenkom hapšenja Roya Benneta, bivšeg crnog farmera, blagajnika stranke Morgana Tsvangiraija, koji je trebao da postane zamjenik ministra poljoprivrede.

Ovo hapšenje "prkosi logici i zajedničkom razumu. Ono slabi povjerenje u vladi nacionalnoga jedinstva", prokomentirao je šef grupe u parlamentu Pokreta za demokratske promjene (MDC) Tsvangiraija.

Analitičari su ocijenili u petak da to hapšenje odražava podjele unutar predsjednikove stranke Afrička nacionalna unija Zimbabvea-Patriotski front (Zanu-PF) te su indirektno optužili njene jastrebove da žele da izvrgnu sporazum o raspodjeli ovlasti.