Svijet
0

Mugabe tvrdi da Britanija priprema invaziju na Zimbabve

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlada u Zimbabveu optužila je bivšeg kolonijalnog vladara Britaniju da koristi epidemiju kolere da pridobije podršku Zapada za invaziju na ovu južnoafričku zemlju, izvještavaju državne novine u nedjelju.

Predsjednik Robert Mugabe nalazi se pod narastajućim pritiskom međunarodne javnosti, posebno zapadnih nacija koje ga optužuju da je uništio nekada prosperitetnu zemlju i izložio narod gladi i bolestima, javio je Reuters.

Britanski premijer Gordon Brown opisao je Mugabeovu vladu kao "krvlju obojeni režim" i kazao da je odgovoran za epidemiju kolere koja je do sada odnijela najmanje 575 života. Svijet mora reći Mugabeu "šta je previše, previše je", kazao je on.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice kazala je u petak da odlazak ovog predsjedničkog veterana iz njegovog ureda već dugo kasni.

Narastajuće kritike Zapada ukazuju na namjeru da Mugabeova vlada bude zbačena vojno, kazao je glasnogovornik predsjednika Zimbabvea George Charamba.

"Ne znam o čemu ovaj ludi premijer (Brown) priča. On traži invaziju na Zimbabve", kazao je Charamba državnom Sunday Mailu.