Svijet
0

Mugabe pozvao opoziciju da odustane od pretenzija na vlast

FENA
Predsjednik Robert Mugabe, iako je prihvatio potrebu za pregovorima o okončanju krize u Zimbabveu, izjavio je u petak da opozicija mora odustati od svojih težnji za vlasti i prihvatiti da je on vođa zemlje.

Vraćajući se u zemlju nakon samita Afričke unije, koja ga je u utorak pozvala da započne pregovore s opozicijom što je predvodi Morgan Tsvangirai, Mugabe je zauzeo nepomirljiv stav, prenosi Reuters.

"Tsvangirai i njegova grupa moraju odustati od težnji za vlasti", izjavio je on i dodao: "Otvoreni smo za dijalog, ali realnost je realnost i ona se mora prihvatiti. Ja sam predsjednik Republike Zimbabve."

Dok je Mugabe dolazio u zemlju, susjedna Bocvana pozvala je Južnoafričku razvojnu zajednicu, regionalnu organizaciju koja posreduje u Zimbabveu, da ne prizna Mugabeov ponovni izbor.

Bocvana je bila jedna od zemalja koje su oštro kritizirale Mugabea (84) na samitu AU-a.

Mugabe, koga je pozdravilo na hiljade oduševljenih pristalica, izgledao je, međutim, prkosno usprkos kritikama njegove odluke da održi izbore 27. juna na kojima je pobijedio bez protivnika.

U izjavi koja je očigledno ciljala Zambiju i Bocvanu, njegove vodeće kritičare u regiji, Mugabe je upozorio susjede da se ne prikljanjaju opciji sukobljavanja.

"Ako ima nekih koji bi možda htjeli da se sukobljavaju s nama, trebali bi razmisliti dva puta. Ne namjeravamo se boriti protiv bilo kojeg susjeda. Mi smo miroljubiva zemlja, ali ako se susjedna zemlja sprema za borbu, neka to pokuša", izjavio je Mugabe.