Zimbabve
0

Mugabe postigao dogovor s odmetnutom frakcijom MDC-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe i čelnik odmetnute frakcije opozicijskog MDC-a Arthur Mutambara potpisali su u utorak sporazum o podjeli vlasti, rekao je jedan dužnosnik vladajuće stranke, a u tom sporazumu ne sudjeluje opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai, javljaju agencije.

Dužnosnik vladajućeg ZANU-PF-a rekao je da Tsvangirai nije potpisao sporazum, te dodao da će Mugabe sljedeće sedmice sastaviti vladu i sazvati parlament.

"Potpisali smo sporazum s MDC-om koji vodi Mutambara. Tsvangirai nije potpisao jer nas on želi vratiti nazad, ponovno pregovarati o stvarima koje su već dogovorene", rekao je dužnosnik, prenosi Reuters.

"Nastavljamo dalje, a predsjednik (Mugabe) će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva koja će uključiti i članove opozicije", rekao je dužnosnik, koji nije želio reći hoće li nova vlada uključiti i članove Tsvangiraijeva MDC-a.

Ovaj sporazum bi mogao biti korak nazad u pokušaju rješavanja postizborne krize u Zimbabveu. Mutambara je bio važan sudionik razgovora o podjeli vlasti, a njegova mala frakcija MDC-a ima deset zastupničkih mjesta koje će Mugabeu osigurati većinu u parlamentu.

Glavni tajnik MDC-a Tendai Biti rekao je ranije u utorak, nakon što je Tsvangirai napustio pregovore u hotelu u Harareu, da će se razgovori nastaviti, ali je dodao da i dalje postoje tačke neslaganja, prenosi agencija DPA.

Mugabe, Tsvangirai i Mutambara počeli su u nedjelju pregovore o podjeli vlasti uz posredništvo južnoafričkog predsjednika Thaba Mbekija.

Kriza u Zimbabveu izbila je nakon sporne pobjede Roberta Mugabea na predsjedničkim izborima.

Opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai, iako je pobijedio u prvom krugu izbora, povukao se iz drugog kruga zbog nasilja nad njegovim pristalicama.