Slovenija
0

Muftija Grabus osudio oskvrnuće groblja

FENA
Muslimani koji žive u Sloveniji šokirani su oskvrnućem groblja Bošnjaka-muslimana koji su pali u Prvom svjetskom ratu i pokopani u mjestu Logu pod Mangartom, blizu mjesta gdje su se vodile bitke na rijeci Soči.

Vjerski poglavar slovenskih muslimana muftija Nedžad Grabus posjetio je u srijedu vojno groblje s muslimanskim nadgrobnim spomenicima u Logu pod Mangartom na kojima su nepoznati počinitelji ispisali četiri ćirilična slova S.

Grabus je izjavio da je riječ o oskvrnuću grobova nacionalističkim znakovima i divljaštvu vrijednu osude, ali je upozorio da izgred ne odražava stvarnu razinu suživota muslimanske zajednice s ostalima u Sloveniji, te se zauzeo za duh snošljivosti.

"Nijedan vandalizam nije dobrodošao ni u jednom civiliziranu društvu, a tolerancija je jedna od najvećih vrijednosti", izjavio je Grabus nakon posjeta groblju.

Muslimanska zajednica u Sloveniji lani je nakon dugotrajne aktivnosti postigla da se željezni križevi s imenima vojnika Bošnjaka iz Prvoga svjetskog rata na spomenutu groblju zamijene obilježjima muslimanske tradicije, a nepoznati počinitelji oskvrnuli su 74 groba.

Policija iz obližnjeg Bovca traga za počiniteljima oskvrnuća, o kojem je bila obaviještena u prošli petak.