|

Mučenja u Iraku gora danas nego u vrijeme Saddama

Mučenja u Iraku gora danas nego u vrijeme Saddama
0
S
Sarajevo-x.com
22.9.2006. u 08:26
0
komentara
0

dijeljenja
Mučenja u Iraku gora danas nego u vrijeme Saddama
Mučenja i nasilje koje se provodi u Iraku danas je puno gore nego za vrijeme Saddamovog režima, izjavio je šef specijalnog odjeljenja UN-a.
Manfred Nowak iz UN-a rekao je kako je situacija u Iraku van kontrole, a nasilje potiče uglavnom od strane militarističkih grupa, policije i anti-američkih organizacija.

Tijela koja se nalaze u bagdadskoj mrtvačnici često su obilježena znakovima ozbiljnog nasilja i mučenja, izjavio je ured za ljudska prava UN-a.

[SLIKA]1[/SLIKA]

„Situacija je toliko loša da mnogi Iračani tvrde da tako nije bilo ni za vrijeme Saddamovog režima“,dodali su.

UN-ov izvještaj spominje da mnoga tijela imaju znakove premlaćivanja sa električnim kablovima, rane u predjelu glave i genitalija, slomljene ruke i noge, opekotine od cigareta i struje. Neki čak imaju ožiljke uzrokovane stavljanjem kiselina na kožu i opekotine uzrokovane hemijskim supstancama. Neka tijela čak na nekim dijelovima nemaju kože, nedostaju im oči, zubi, nokti ili imaju rane od bušenja bušilicom.

Žrtve takvih nehumanih mučenja dolaze iz zatvora koje vode američke i multinacionalne snage, kao i ministarstva unutarnjih poslova, ministarstva odbrane i privatna milicijau Iraku, kaže se u izvještaju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.