Saudijski list Asharq al-Awsat
0

Mubarak ozbiljno bolestan?

FENA
Hosni Mubarak (Foto: Press Assoc.)
Hosni Mubarak (Foto: Press Assoc.)
Zdravlje bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka ozbiljno je narušeno i on odbija da otputuje na liječenje u inozemstvo, piše saudijski dnevnik Asharq al-Awsat.

Izvori iz vojnih krugova rekli su britanskoj agenciji Reuters da Mubarak "diše", ali dodatne pojedinosti o njegovom zdravstvenom stanju su odbili kazati. Drugi izvor blizak predsjedništvu Egipta rekao je da je Mubarak "uredu".

"Izvjesno je da se njegovo (Mubarakovo) zdravstveno stanje drastično pogoršalo, a pored toga postoji informacija da je odbio otići na liječenje", navodi Asharq al-Awsat u online izdanju, pozivajući se na bivšeg egipatskog sigurnosnog dužnosnika bliskog vrhovnoj vojnoj komandi.

List piše da je Mubarak (82) odbio otputovati u Njemačku na liječenje, gdje mu je prošle godine operisana žuč i otkada su glasine o njegovom lošem zdravstvenom stanju počele kolati.

"Mubarak to odbija (putovanje u inozemstvo). On je zamolio njemu bliske ljude da mu dopuste da umre u svojoj zemlji i ja vjerujem kako je to samo pitanje vremena", rekao je neimenovani izvor saudijskom listu.

Vrhovni savjet oružanih snaga preuzeo je vlast u Egiptu prošle sedmice, nakon što se Mubarak, pod pritiskom velikih protesta građana, povukao s vlasti.