Susret s Merkel
301

Muamera Tihić i Asim Šahinović iz BiH stipendisti u njemačkom Bundestagu

Klix.ba
Muamera Tihić iz Sarajeva i Asim Šahinović iz Bosanske Krupe, boravili su od 1. marta do 31. juna 2018. godine u Berlinu, kao praktikanti u njemačkom Bundestagu, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu u okviru prestižnog programa "Internacionalna Parlamentarna Stipendija (IPS)".

IPS-Program njemačkog Bundestaga postoji od 1986. godine, te okuplja 120 visokoobrazovanih mladih ljudi iz 40 zemalja svijeta, te važi za jedinstven program, u kojem praktikanti imaju priliku da neposredno upoznaju rad parlamenta i politički sistem SR Njemačke. Centralni dio programa čini rad u uredima njemačkih parlamentaraca.

Asim, koji je nedavno magistrirao na Pravnom fakultetu u Minhenu, ovom prilikom nam je istakao neka svoja iskustva:

"Svojevrsna ulaznica u pomenuti program mi je bila prethodna stipendija njemačke savezne Vlade, magistarski studij na Ludwig-Maximilians-Univerzitetu u Minhenu, te iskustva koja sam stekao tokom članstva u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD), što je bio odličan temelj znanja i iskustva. Tokom IPS-Programa sam imao priliku raditi u uredu poslanice Kirsten Lühmann (SPD), te sam tako sreo i upoznao mnoge značajne političare Njemačke, poput saveznog ministra vanjskih poslova Heiko Massa ili kancelarke Angele Merkel. U neposrednim kontaktima sa njemačkim političarima može se primijetiti njihova velika požrtvovanost u radu, ali i jednostavnost u ophođenju sa saradnicima i građanima", rekao je Šahinović.

Također napominje i zainteresiranost njemačkih političara za situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i poruku da sami moramo zemlju usmjeriti ka evropskom putu:

"U svim razgovorima o Bosni i Hercegovini se osjete simpatije koje naša zemlja i region imaj u Njemačkoj, što se i konkretiziralo kroz Berlinsku inicijativu. Ipak, moramo biti svjesni da Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu mora uložiti mnogo više napora, a da će u zvaničnom Berlinu sigurno imati prijatelja i partnera."