The Guardian
0

Možete, vi milijarderi, i još više i još bolje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od kolumnista The Guardiana u petak se osvrće na gest četrdesetak američkih milijardera koji su se obavezali da polovinu svog bogatstva svojevoljno poklone dobrotvorim ustanovama.

Novinar Guardiana podsjeća da dvije trećine američkih korporacija, dovijajući se na razne načine, uspjeva da ne plaća bilo kakve federalne poreze. I da time američku federalnu kasu godišnje lišavaju skoro 40 milijardi dolara. Ta suma, zbog koje se dodatni porezi tovare na siromašne i trpe vladini fondovi za projekte namjenjene opštem dobru, zanemarljivom čini količinu novca koju su obećala četrdesetorica milijardera.

Ako bogati zaista žele da izgrade bolji svijet, savjetuje kolumnista Guardiana, onda bi mogli da se obavežu na nešto drugo. Da poreze plaćaju u punom iznosu i na vrijeme, da ne lobiraju protiv oporezivanja i uvođenja regulativnih mjera i da izbjegavaju stvaranje monopola. I to nije sve, nastavlja Guardianov novinar.

Bogati bi mogli da se obavežu i da će zaposlenima isplaćivati bolje plaće i penzije, garantovati im posao i osigurati bolje uslove rada. No, ni ovo nije sve, istrajava autor: bogati bi mogli da se obavežu i da će izrađivati proizvode i koristiti način proizvodnje koji životnu sredinu neće ubijati, sakatiti i nanositi joj štetu i od kojih se ljudi neće razboljevati.

Kada bogati svoje potpise stave ispod jedne ovakve obaveze, zaključuje Guardian, biće to povod ne samo za apluaze već i razlog za slavlje na ulicama.