The Independent
0

Može li Sarah Palin zaustaviti Obamu?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Može li ova žena zaustaviti Obamu? – pita se u subotu na naslovnici The Independent komentirajući neočekivani izbor malo poznate političarke Sare Palin za potpredsjedničkog kandidata republikanskog kandidata na izborima za predsjednika SAD-a Johna McCaina.

Izbor 44-godišnje guvernerke Aljaske za ovu visoku funkciju u Bijeloj kući privukao je veliku pažnju londonske štampe, ne samo kao neočekivan potez Johna McCaina već i zbog same ličnosti potpredsjedničkog kandidata republikanaca.

McCain je izborom ove majke petero djece, strastvenim lovcem i borcem protiv korupcije, ubrizgao novi život u svoju izbornu kampanju, a utrka za Bijelu kuću je dobila još jedan historijski obrt s novom izvjesnošću da će se prvi put u Ovalnoj sobi naći ili crni predsjednik ili žena potpredsjednica, piše The Times.

John McCain je tako uspio jednim udarcem podmladiti i "oženstveniti" svoj položaj u utrci za najviši položaj, odgovorivši tako na kritike da je prestar i kako ne donosi ništa novo.

Vidjet će se međutim da li će mu se ova kocka - izbor političarke s manje od dvije godine iskustva na položaju guvernera Aljaske, koja se zbog svoje borbe protiv korupcije u naftnom biznisu zamjerila mnogim tamošnjim republikancima - i isplatiti, oprezno primjećuje Financial Times.

McCain se svakako nada i da će uz pomoć činjenice da je gđa Palin u aprilu ove godine rodila dijete s Downovim sindromom - odbivši da izvrši abortus i tako postavši heroj pokreta protiv nasilnog pobačaja u Americi - pridobiti konzervativnu bazu republikanaca koja je oduvijek bila sumnjičava prema njemu, piše FT.

Guardian u profilu Sarah Palin piše da je njen nadimak Barakuda, a zaradila ga je kao kapiten školskoga košarkaškog tima zbog svoga agresivnog takmičarskog duha.

Pored toga što se zalaže za zabranu abortusa i homoseksualnih brakova, Palin podržava smrtnu kaznu i pravo na posjedovanje oružja, a izvještava se i da njen sin, koji je u vojsci, uskoro treba biti poslan u Irak, isto kao i sin Obaminoga potpredsjedničkog kanidata Joea Bidena.