Suđenje za opoziv
7

Može li Kongres zakonski ukloniti Trumpa s funkcije koju više ne obnaša

M. G.
Foto: US Senate
Foto: US Senate
Drugo suđenje u opozivu bivšem predsjedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trumpu počelo je danas u američkom Kongresu, a po prvi put u američkoj historiji nekom se predsjedniku sudi nakon što je napustio dužnost.

U prvom danu suđenja senatori će raspravljati o tome da li je proces opoziva uopće ustavan obzirom na to da se radi o sada već bivšem predsjedniku, a nakon toga nastupit će glasanje.

Proces opoziva (impeachment) prvi put je protiv Trumpa pokrenut u novembru 2019. godine. Trump je tada bio optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi njemu politički koristila. Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Aktuelni proces opoziva pokrenut je zbog Trumpove odgovornosti za napade na američki Capitol 6. januara, kad je veliki broj Trumpovih pristaša upalo u Kongres da bi zaustavili postupak kojim se trebala potvrditi izborna pobjeda Joea Bidena.

Zastupnički dom je Trumpa 13. januara optužio za "poticanje na pobunu", a Trump je tako postao prvi predsjednik koji je dva puta opozvan. Da bi Trump bio osuđen potreban je da za to glasa dvije trećine senatora. To znači da bi se demokratama trebalo pridružiti bar 17 republikanaca, što je prema sadašnjem stanju, veoma teško očekivati.

Ankete su pokazale da Trump i dalje uživa veliku popularnost među stanovništvom, no napad na Capitol to je prilično narušio, što nikako nije dobro za Trumpa koji se navodno planira kandidirati za predsjednika SAD-a na izborima 2024. godine.

Kako prenosi CNN, voditelji procesa opoziva saželi su pred suđenje svoje argumente, optuživši Trumpa da je "napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se lično okoristiti haosom koji je iz toga nastao".

Najavili su i da protiv Trumpa namjeravaju iskoristiti i njegove mnogobrojne izjave, uključujući i onu 6. januara uoči napada na Capitol, kad je skupini svojih pristaša koji su demonstrirali ispred Bijele kuće poručio da se "bore svim snagama".

Trumpova odbrana pokušat će osporiti suđenje činjenicom da on ne može biti uklonjen s pozicije koju više ne obnaša te da su njegove izjave zaštićene ustavnim pravom slobode govora.