Svijet
0

Moussaoui može biti osuđen na smrtnu kaznu

FENA
Savezna porota u Virginiji odlučila je da terorist Zacarias Moussaoui, koji je proglašen krivim, može biti osuđen na smrtnu kaznu.

Moussaoui je jedina osoba kojoj se sudilo zbog učešća u terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Moussaoui je priznao krivicu po šest tačaka optužnice još prije godinu dana. Stoga je porota trebala odrediti hoće li Moussaoui biti kažnjen smrtnom kaznom ili pak doživotnim zatvorom.

Nakon što su porota i suci napustili sudnicu, Moussaoui, koji je poznat po ispadima u sudnici, uzviknuo je: „Nikada nećete dobiti moju krv. Bog će vas prokleti.“

Jednoglasna odluka porote da se nad Moussaouijem može izvršiti smrtna kazna sada vodi ka drugoj fazi procesa u kojem se treba odlučiti kako će biti kažnjen. Očekuje se da će ova druga faza procesa trajati sedmicama te da će uključiti svjedočenja žrtava napada od 11. septembra 2001. godine koji će govoriti o posljedicama tragedije.

Moussaoui je originalno svjedočio da nije znao za napade te da je trebalo da bude dio drugog vala napada otetim avionima koji bi uključili druge ciljeve od velikog značaja poput Bijele kuće. No prošle sedmice Moussaoi je šokirao prisutne u sudnici tvrdnjom da je bio dio zavjere od 11. septembra 2001. godine te da se na taj dan trebao obrušiti otetim avionom na Bijelu kuću.

Rodbina žrtava terorističkih napada na SAD različito je reagovala na vijest da se nad Moussaouijem može izvršiti smrtna kazna, javlja VOA.

"On zaslužuje smrtnu kaznu. 2997 ljudi uključujući mog pokojnog supruga dokazali su da on to zaslužuje. No to nije kazna samo za mog supruga već i zbog onoga što je Moussaoui učinio SAD-u. On je to učinio svima nama.", kazala je Rosemary Dillard, čiji se suprug nalazio u otetom avionu koji je udario u Pentagon.

Abraham Scott je u napadima izgubio suprugu koja je radila u Ministarstvu odbrane u trenutku udara aviona. "Mislio sam da ću biti ushićen, ali nisam. Ne vjerujem da je Moussaoui jedini krivac. Premda vjerujem da zaslužuje smrtnu kaznu jednako krivim vladu jer nije djelovala kad su se pojavili neke indicije napada i tako spriječila ono što se dogodilo", kazao je.

Drugi članovi porodica žrtava kažu kako bi više voljeli da je porota isključila mogućnost smrtne kazne za Moussaouia te da ga se pošalje na odsluženje doživotne kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja.