Svijet
0

Mottaki: Moguć uspjeh dijaloga ako SAD promijeni politiku

FENA
Manouchehr Mottaki
Manouchehr Mottaki
Šef iranske diplomatije Manouchehr Mottaki zjavio je u ponedjeljak da razgovori zvaničnika Sjedinjenih Država i Irana u Bagdadu o sigurnosti Iraka mogu biti uspješni ako Washington promijeni svoju "neuspješnu" politiku.

Mottaki je također spomenuo mogućnost novih sastanaka sa SAD-om ako Washington prihvati da rat koji Amerikanci predvode u Iraku i njihovo angažiranje u drugim regionalnim pitanjima nisu uspješni, prenio je AP.

"Nadamo se da će realistični pristup Washingtona sadašnjim problemima Iraka priznanjem da je njegova politika u toj zemlji i regiji bila pogrešna i spremnost da se ta politika mijenja osigurati uspjeh razgovora i moguće nove razgovore", istaknuo je Mottaki na konferenciji u Teheranu, posvećenoj sigurnosti u Perzijskom zaljevu.

Iran i SAD su u ponedjeljak započetim razgovorima svojih ambasadora u Bagdadu, posvećenom sigurnosti u Iraku, nastavili javni diplomatski dijalog prekinut prije više od četvrt stoljeća.

Američki ambasador Rayan Croker i iranski ambasador Hassan Kazemi Qomi sastali su se u kabinetu iračkog premijera Nurija al-Malikija, u utvrđenoj bagdadskoj "zelenoj zoni".

Washington optužuje Iran da pomaže ekstremiste u Iraku, dok Teheran traži povlačenje Amerikanaca s iračkog tla, optužujući SAD i da je prijetnja stabilnosti regije.

Usprkos zahtjevu da SAD mijenja svoju politiku, Mottaki je dodao da uspjeh započetih razgovora zavisi od spremnosti obiju strana da se riješe sadašnji problemi.