Svijet
0

Mottaki: Iran odbija direktni dijalog sa SAD-om

FENA
Manuchehr Mottaki
Manuchehr Mottaki
Šef iranske diplomatije Manuchehr Mottaki potvrdio je u petak u Bagdadu, gdje se nalazi u posjeti, da njegova zemlja odbija dijalog sa SAD-om o Iraku.

"Mi smo planirali takav dijalog, ali, nažalost, američka strana je pokušala iskoristiti taj dijalog u propagandne svrhe i tu uključiti druga pitanja", izjavio je Mottaki na konferenciji za štampu s iračkim kolegom Hoshyarom Zebarijem.

"Amerikanci su stvorili negativnu atmosferu i zbog toga je odlučeno da se zasad odgodi ta ideja o dijalogu", dodao je on.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi je 30. aprila izjavio da pregovori sa SAD-om u aktuelnoj situaciji nisu u interesu Irana.

"Amerikanci još uvijek imaju arogantan stav i stvarajući zatrovanu atmosferu pokušavaju postići svoje ciljeve. U takvoj situaciji, pregovarati sa SAD-om nije u interesu Irana", rekao je on.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je ranije ocijenio beskorisnim da njegova zemlja razgovara sa SAD-om o situaciji u Iraku. "Mislimo da s uspostavljanjem stabilne vlade u Iraku takvi razgovori nisu potrebni", rekao je on.