Svijet
0

Mottaki: Britancima će biti dopuštena posjeta zvaničnika ako priznaju da su bili u iranskim vodama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je kako će britanskim zvaničnicima biti dopušteno da se sastanu s 15 zarobljenih mornara i marinaca, ali da bi se spor riješio moraju priznati da su pripadnici mornarice ušli u iranske vode.

"Priznavanje greške dovelo bi do rješavanja problema", izjavio je ministar Manuchehr Mottaki za Associated Press u srijedu kasno navečer u Rijadu, gdje prisustvuje arapskom samitu.

Mottakijeva izjava došla je u dan kada su napetosti porasle, pojačane iranskim objavljivanjem snimka zatočenih Britanaca na kojem je prikazana i jedina zatočenica Faye Turney (26) kako izjavljuje da je njena grupa "prešla" u iranske vode.

Britanija je ljutito odbacila snimak kao neprihvatljiv i zamrznula je većinu veza s tom bliskoistočnom zemljom.

Mottakijeva izjava predstavlja prvi put da Iran javno sugerira način izlaska iz krize, ali je britanski poristanak na njega malo vjerovatan jer ta zemlja insistira od samog početka krize da su vojnici bili u iračkim vodama i objavila je radarsko očitanje položaja u srijedu kako bi potkrtijepila svoje tvrdnje.

Britanska vojska saopćila je kako očitanje dokazuje da je osoblje Kraljevske mornarice bilo 1,7 nautičkih milja unutar iračkih voda. Mottaki je u razgovoru, međutim, izjavio kako Iran ima radarske uređaje s britanskih brodova koji pokazuju da su oni bili u iranskim teritorijalnim vodama.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara iz Britanije na Mottakijevu izjavu. Na pozive britanskom Foreign Officeu u četvrtak ujutro nije bilo odgovora.

Distancirajući se od ranijih najava kako bi Turney mogla biti oslobođena u srijedu ili četvrtak, Mottaki je izjavio da će Iran razmotriti njeno oslobađanje "što je skorije moguće".

Kazao je da su raniji izvještji o njenom trenutnom oslobađanju bili netačni.

"Vjerovatno sam bio pogrešno citiran", kazao je.