Sigurno sletio
5

Motor aviona kompanije Air France zakazao iznad Atlantika

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Avion kompanije Air France, koji je letio iz Pariza ka Los Angelesu, morao je biti preusmjeren nakon što je iznenada otpao dio motora iznad Atlantika.

Jedan od četiri motora aviona Airbus A380 je zakazao iznad zapadnog dijela Greenlanda u subotu. U incidentu nije bilo povrijeđenih, no, putnici su ipak ostali u avionu nekoliko sati nakon slijetanja.

Avion je prevozio 496 putnika i 24 člana posade, potvrdio je za AFP glasnogovornik Air Francea.

Među putnicima je bio David Rehmer, bivši mehaničar koji je radio na popravku aviona, a za BBC je rekao kako smatra da je uzrok otkazivanja motora motora vjerovatno kvar na lopaticama. Kazao je da se začula jaka buka i osjetilo podrhtavanje, što je izazvalo paniku među putnicima. Mnogi su pomislili da će se avion srušiti.

Ipak, avion se stabilizovao nakon tridesetak sekundi jer su piloti ugasili pokvareni motor. Avion je letio još sat vremena pomoću tri motora, a potom je sletio na aerodrom Goose Bay u Labradoru u Kanadi.

Na fotografijama koje su napravili putnici se vidi potpuno uništeno kućište motora, kao i neka manja oštećenja krila.

Putnici su dugo nakon slijetanja ostali u avionu jer aerodrom nije bio opremljen za primanje Airbusa A380, a kasnije su nastavili putovanje nakon što su stigla dva aviona iste kompanije.

Rehmer je dodao da sudar s pticama vjerovatno nije uzrok kvara s obzirom na visinu na kojoj se nalazio.

Air France je saopćio samo da se radi o "ozbiljnom oštećenju" te da se posada u ovoj situaciji snašla odlično.