Palestinski reporter
99

Motaz Azaiza ima novi dom nakon napuštanja Gaze: "Otišao sam slomljenog srca"

A. L.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Palestinski novinar i fotograf Motaz Azaiza, poznat po svom izvještavanju o ratom razorenoj Gazi, bezbjedno je stigao u Dohu nakon što se evakuisao iz Pojasa Gaze u utorak.

"Napustio sam Gazu slomljenog srca i očiju punih suza. Nije bilo druge opcije nakon 108 dana kontinuiranih masakra nad nama. Vrijeme je da se preselim negdje drugdje kako bih mogao raditi više i molim se da budem razlog da zaustavim ovaj rat i pomognem ponovnoj obnovi Gaze. Stigao sam u Katar. Hvala vam", napisao je Azaiza na mreži X.

Postigavši ​​ogromnu popularnost, Azaizin Instagram nalog narastao je na više od 18 miliona u samo 108 dana dok je dokumentovao svakodnevnu stvarnost izraelske vojne invazije i nemilosrdnog bombardovanja opkoljenog pojasa.
Foto: Instagram
Foto: Instagram

U utorak ujutro, 24-godišnjak je objavio svoju evakuaciju iz Gaze u srdačnom videu na društvenim mrežama. Izrazio je mješavinu olakšanja i tuge, rekavši:

"Ovo je posljednji put da ćete me vidjeti sa ovim teškim, smrdljivim (press) prslukom. Odlučio sam da se evakuišem danas. … Nadam se da ću se uskoro vratiti i pomoći da se ponovo izgradi Gaza", kazao je.

Azaiza je nagovijestio više razloga za svoju evakuaciju, od kojih su neki, kako je rekao, poznati njegovoj publici.

Fotoreporter je otvoreno govorio o primanju prijetnji smrću i navodnim ponudama Izraela da prestane dokumentirati agresiju u Gazi.

Njegovo putovanje iz Gaze ga je odvelo preko egipatske granice do aerodroma El Ariš gdje ga je primio katarski vojni avion.

Azaiza je svojim pratiocima rekao da je ovo prvi put da leti avionom.

Njegov video s najavom na Instagramu već je prikupio preko 2,5 miliona lajkova i poplavu komentara podrške, uključujući i poznate ličnosti poput Kehlanija, Karen Wazen i Alana Hadid.

Građanski novinari poput Azaize odigrali su ključnu ulogu u humaniziranju rata u Gazi. Putem platformi kao što je Instagram, uspostavili su duboke emocionalne veze sa globalnom publikom, naglašavajući ljudski uticaj krvavog sukoba.

Situacija u Gazi natjerala je i druge novinare da odu. Wael Dahdouh, šef Al Jazeere u Gazi, evakuiran je u Dohu na liječenje ranije ovog mjeseca, nakon smrti njegovog sina Hamze, također novinara, u izraelskom zračnom napadu. Plestia Alaqad, 22-godišnja novinarka, preselila se u Melburn u novembru, potaknuta zabrinutošću za dobrobit svoje porodice.