Čisti se vodeni put
48

Most u Baltimoreu uništen u kontrolisanim eksplozijama

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dio urušenog mosta u Baltimoreu namjerno je srušen s ciljem raščišćavanja puta i nastavka punog odvijanja vodenog saobraćaja jednom od najprometnijih morskih ruta u SAD-u.

Most Francis Scott Key se urušio 26. marta nakon što je u njega udario brod, a u tom incidentu je poginulo šest građevinskih radnika. Kontrolisanom eksplozijom obavljenom u petak uništeni su komadi urušenog mosta. Operacija je prethodno odgođena zbog loših vremenskih uvjeta.

Podsjetimo, most se urušio nakon što je u njega udario teretni brod Dali, koji je prethodno ostao bez pogona i skrenuo s kursa. Nakon sudara je u rijeci Patapsco završilo oko 4.000 tona krhotina. Brod dug 289 metara je ostao na mjestu nesreće te je pokriven metalom konstrukcije mosta. Ukupno 21 član posade, većinom Indijaca, još uvijek je na brodu te ga održavaju. Posada je bila u zaklonu na brodu tokom kontrolisane eksplozije obavljene u ponedjeljak.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vlasti su saopćile da je operacija protekla prema planu i nakon što je prošle sedmice pronađeno tijelo šeste i ujedno posljednje žrtve incidenta. CIlj eksplozije je bio da se naprave precizni "rezovi" u pokušaju oslobađanja broda, koji će se vratiti u luku u Baltimoreu. Inače, kroz ovu luku prolaze različite vrste robe te je jedna od najprometnijih u SAD-u, ali je zatvorena nakon urušavanja mosta. Ipak, do kraja maja bi trebala raditi punim kapacitetom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Brod Dali bi trebao otploviti s mjesta nesreće u roku od dva dana. Vlasti Marylanda procjenjuju da će biti potrebno 1,9 milijardi dolara i više od četiri godine za izgradnju novog mosta.