Ovo nikako nije dobro
21

Moskva zabrinula odgovorom: Nema nuklearnog sporazuma dok Amerika ne izmijeni politiku za Ukrajinu

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je istakao da Moskva ne kani preispitati odluku o suspenziji sporazuma Novi START o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama sve dok ta država ne izmijeni svoju politiku prema Ukrajini.

"Sve dok Sjedinjene Amerilke Države ne promijene svoje ponašanje, dok ne vidimo znakove zdravog razuma u onome što rade u vezi s Ukrajinom... nema nikakvih izgleda da se odluka o suspenziji Novog START-a preispita", rekao je Rjabkov, prenosi agencija Interfax.

Interfax prenosi da je Rjabkov kazao kako su dvije države nastavile razgovarati o pitanjima povezanim sa sporazumom putem "zatvorenih kanala".

Agencija prenosi i da je ruski ministar vanjskih poslova rekao da je Rusija spremna na komunikaciju i razmjenu informacija s Washingtonom o Novom START-u.

Predsjednik Vladimir Putin prošle je sedmice objavio da Moskva privremeno prekida svoje sudjelovanje u sporazumu, pri čemu je optužio Ameriku da pokušavaju nanijeti strateški poraz Rusiji u Ukrajini.

Tada je potpisao zakonsku odluku o suspenziji.

Sporazum su 2010. potpisali tadašnji predsjednici država Dmitrij Medvedev i Barack Obama s ciljem ograničenja broja strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može postaviti. Istodobno je obavljen niz obostranih inspekcija te su države međusobno razmijenile važne informacije.

Sporazum je posljednji u nizu koji je zaustavio hladnoratovsku utrku u naoružanju između Washingtona i Moskve, a trebao bi isteći 2026. godine.

Vojni analitičari smatraju da bi neuspjela obnova tog sporazuma povećala nuklearni rizik u doba pojačanih nesuglasica u pogledu rata u Ukrajini.

Putin je nedavno otvoreno poručio i da će nastaviti raditi na masovnoj proizvodnji hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka.

"Nastavit ćemo s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka. Uz to, započet ćemo i s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Zirkon, koji se lansiraju s mora", poručio je tada Putin.

U izjavi koju je Kremlj nedavno objavio, on je tada rekao da će kao i ranije, obratit posebnu pažnju na jačanje nuklearne trijade.

Riječ "trijada" se u kontekstu nuklearnog oružja odnosi na nuklearne projektile smještene na zemlji, u moru i u zraku.

Najavio je da će prvi put interkontinentalni balistički projektili tipa Sarmat, oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava, ove godine ući u sastav Oružanih snaga Ruske Federacije.