Svijet
0

Moskva: Vjerski čelnici pozivaju na mir

FENA
"Čuvajmo mir" naslov je apela koji su vjerski čelnici (kršćanski, muslimanski, židovski, budistički, hinduistički i šintoistički) uputili šefovima država, vjerskim zajednicama i svim ljudima dobre volje.

Pred rastućom ulogom religije u savremenome društvu, 49 vjerskih čelnika zahtijevaju pažnju međunarodnih vodećih političara kako bi se "izgradila bolja budućnost" za cijelo čovječanstvo.

U završnome dokumentu svjetskoga skupa vjerskih čelnika, održanoga u Moskvi prije početka summita G8, stoji kako je vjera čvrst temelj za dijalog između kultura, te da ona ne može poslužiti kao izvor podjela i sukoba. Naprotiv, trebala bi biti sredstvo povezivanja različitih naroda i kultura unatoč našoj ljudskoj slabosti, posebno u današnjem kontekstu pluralizma i razlika.

U dokumentu vjerski čelnici od industrijaliziranih zemalja zahtijevaju da uzmu u obzir žurnost nekih tematika, polazeći od ljudskoga života; sveta je dužnost svih čuvati ga od začeća sve do naravne smrti, kako osobe ne bi postale "roba niti predmet političke manipulacije ili sastavni dio proizvodne mašine i potrošnje.

Braneći slobodu svih naroda, etničkih i vjerskih manjina, vjerski čelnici osuđuju terorizam i ekstremizam bilo koje vrste. Govore o privrednom pitanju polazeći od pravedne raspodjele zaliha. Sve bi se privredne i financijske djelatnosti trebale nadahnjivati na etičkim standardima – upozoravaju vjerski čelnici. Gomilanje najvećega dijela bogatstva u rukama malobrojnih, dok većina osoba, posebno djece, živi na rubu siromaštva, jeste globalna tragedija, koja pogađa svakoga: vlade, vjerske zajednice i narode, a svi bi se zajedno trebali suočiti s izazovima našega doba, poput side, droge i hemijskoga oružja.

"Mi vjerujemo – stoji u zaključku dokumenta – kako je došlo vrijeme za sistematičnu saradnju između vjerskih čelnika i Ujedinjenih naroda", stoji u zaključku dokumenta.

Na koncu, vjerski čelnici svim vjernicima upućuju poseban apel za međusobno poštivanje i prihvaćanje vjerske, nacionalne i drugih razlika.