Svijet
3

Moskva: Vjernici na -25 stepeni spirali grijehe

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na hiljade pravoslavaca jučer je ušlo u ledenu vodu na temperaturi od -25 stepeni kako bi sa sebe skinuli grijehe u glavnom gradu Rusije u Moskvi.

Pravoslavni vjernici svih uzrasta okupili su se oko posvećenog jezera u Moskvi kako bi na minus 25 stepeni ušli u ledenu vodu. Nakon upućene molitve sveštenik je blagoslovio jezero u kojem su vjernici u u večernjim satima započeli ceremoniju čišćenja od grijeha. Prema vjerovanju da bi se osoba očistila od grijeha potrebno je da se tri puta pokvasi u vodi te će na taj način skinuti sa sebe grijehe koje je počinio tokom prošle godine.

Na području oko jezera policija je poduzela stroge mjere sigurnosti zatvorivši ulaz i izlaz željeznim barikadama, a ekipe medicinske pomoći bile su u pripravnosti da ukažu prvu pomoć ukoliko to bude potrebno.

Prema pravoslavnom vjerovanju ulaskom u vodu Isus Hrist je kršten 18 januara, pa u skladu sa tim pravoslavni vjernici svake godine oživljavaju ovu ceremoniju te se na taj način čiste od grijeha.

Ceremonija čišćenja od grijeha počinje u večernjim satima i traje sve do jutra.

Ulazak u ledenu vodu osnažuje organizam

Iako se ne čini prijatan ulazak u ledenu vodu na niskim temperaturama, ta ledena voda jača organizam i podstiče tijelo da se bori protiv bolesti, rekao je u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency sveštenik Arhipov Mark.

"Na ovoj ceremoniji možete vidjeti šta su ljudi sve spremni da urade za Boga. Ova ceremonija pomaže ljudima da se oslobode straha i kompleksa", rekao je Arhipov ističući da se ovaj običaj organizuje tradicionalno te da se sa sigurnošću ne može povezati sa vjerom.

Vjernici se nisu obazirali na ledenu vodu

"Iako je vani veoma hladno, smatram da je voda mlaka, i ranije sam učestvovala na ovakvim manifestacijama", rekla je djevojka Varvara.

"Vjerujemo da je Isus Hrist kršten u vodi. U skladu sa tom tradicijom mi svake godine 18. januara dolazimo ovdje i ulazimo u hladnu vodu. Vani je hladno alimi tome ne pridajemo važnost", istakla je Anna, istakavši da će njena čitava porodica ući u vodu.