Svijet
0

Moskva upozorava Gruziju na "spiralu sukoba"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Priključenje Gruzije Atlantskom savezu (NATO) izazvalo bi "spiralu sukoba" u Abhaziji , upozorio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta ruskog predsjednika Mjedvedjeva s gruzijskim predsjednikom Sakašvilijem u Sankt Peterburgu.

Objašnjavajući da abhazijski problem ne može biti riješen ulaskom Gruzije u NATO, Lavrov je rekao da bi to, obratno, izazvalo "vrlo negativnu spiralu sukoba u Abhaziji", proruskoj gruzijskoj separatističkoj republici.

Prema Lavrovu, predsjednik Mjedvedjev je postavio svome gruzijskom kolegi Sakašviliju dva uvjeta, koja se nikako ne dopadaju Tbilisiju.

On je tražio da Gruzija "potpiše pakt o nenapadanju u Abhaziji" i da "povuče svoje ilegalne trupe iz Kodori klanaca", na granici te teritorije, rekao je Lavrov.

Gruzijci su još ranije odbacili ruski prijedlog da potpišu pakt o nenapadanju, smatrajući da bi to značilo priznavanje nezavisnosti Gruzije.

"Lopta je u gruzijskom dvorištu... Čim se Gruzijci vrate za pregovarački sto, doći će do promjene stava", zaključio je Lavrov.