{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moskva: U muzeju izloženi špijunski fotoaparati, pištolji skriveni u knjige...

A
5.8.2014. u 14:39
5
9
Moskva: U muzeju izloženi špijunski fotoaparati, pištolji skriveni u knjige...
5
U Obavještajnom muzeju u Moskvi izloženi su zanimljivi uređaji i rekviziti koje su koristili ruski obavještajci za špijuniranje.
U moskovskom muzeju izloženi su uređaji koje su službenici ruskog KGB-a zaplijenili od stranih obavještajaca za vrijeme Hladnog rata, među kojima se nalaze špijunski fotoaparati, pištolji skriveni u knjige, olovke namijenjene za atentate i slični uređaji.

Posjetioci muzeja imaju također priliku vidjeti i uniforme, oružje i municiju koje je koristila ruska granična policija, a u muzeju je izložen i Kalašnjikov, automatsko jurišno oružje korišteno u većini država istočnog bloka.

U muzeju su također izložene statute lidera iz perioda Hladnog rata te različite slike i karte koje prikazuju taj period. Najveću pažnju posjetilaca privukle su medalje koje su uručivali Vladimir Iljič Lenjin i Josif Visarionovič Staljin.

Muzej koji se danas nalazi u Moskvi formiran je 2. februara 1914. godine u St. Petersburgu, a 1932. prebačen je u glavni grad. Muzej sadrži detaljne informacije o ruskoj historiji, a nalazi se na 200 kvadratnih metara. Muzej godišnje posjeti 23 hiljade ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: