Svijet
5

Moskva: U muzeju izloženi špijunski fotoaparati, pištolji skriveni u knjige...

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Obavještajnom muzeju u Moskvi izloženi su zanimljivi uređaji i rekviziti koje su koristili ruski obavještajci za špijuniranje.

U moskovskom muzeju izloženi su uređaji koje su službenici ruskog KGB-a zaplijenili od stranih obavještajaca za vrijeme Hladnog rata, među kojima se nalaze špijunski fotoaparati, pištolji skriveni u knjige, olovke namijenjene za atentate i slični uređaji.

Posjetioci muzeja imaju također priliku vidjeti i uniforme, oružje i municiju koje je koristila ruska granična policija, a u muzeju je izložen i Kalašnjikov, automatsko jurišno oružje korišteno u većini država istočnog bloka.

U muzeju su također izložene statute lidera iz perioda Hladnog rata te različite slike i karte koje prikazuju taj period. Najveću pažnju posjetilaca privukle su medalje koje su uručivali Vladimir Iljič Lenjin i Josif Visarionovič Staljin.

Muzej koji se danas nalazi u Moskvi formiran je 2. februara 1914. godine u St. Petersburgu, a 1932. prebačen je u glavni grad. Muzej sadrži detaljne informacije o ruskoj historiji, a nalazi se na 200 kvadratnih metara. Muzej godišnje posjeti 23 hiljade ljudi.