Nicolas Sarkozy
0

Moskva treba da poštuje mirovni plan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je Moskvu u srijedu da se odmah povinuje njegovom mirovnom planu za Gruziju koji je Rusija potpisala, ali ga je nastavila kršiti.

Sarkozy je isposredovao sporazum između Moskve i Tbilisija prije dvije sedmice, ali Rusija tek treba povući vojnike kako je dogovoreno.

Ona je također priznala dvije otcijepljene regije Gruzije kao nezavisne države prkoseći planu koji poziva na međunarodne razgovore o sigurnosnim aranžmanimna u njima.

"Sporazum u šest tačaka od 12. augusta, koji nosi moj i potpise predsjednika Medvedeva i Saakašvilija, mora biti proveden u potpunosti", poručio je Sarkozy u govoru francuskim ambasadorima, javio je Reuters.

"Vojne snage koje se još nisu povukle na linije prije početka neprijateljstava moraju se povući bez odgode", poručio je on redovnom godišnjem skupu vodećih francuskih diplomata.

Sarkozy je pozvao na slanje međunarodnih posmatrača koji bi smijenili ruske patrole oko pobunjene regije Južne Osetije što je moguće brže i na što skorije razgovore o "sigurnosnim i stabilizirajućim modalitetima" u toj regiji kao i u Abhaziji.

Sarkozy, čija zemlja predsjeda EU-om, također je pojačao svoje kritike ruskog priznanja dvije pokrajine u utorak.

"Ta odluka, koja ima za cilj jednostrano promijeniti gruzijske granice, jednostavno je neprihvatljiva", izjavio je Sarkozy.