Svijet
2

Moskva: Svečano obilježavanje krštenja Rusije

FENA
Liturgijom u Crkvi Uspenja moskovskog Kremlja koju je služio patrijarh moskvski i cijele Rusije danas je zvanično označen početak proslave 1020 godina od kako je Rusija primila hrišćanstvo.

"Prihvatanje pravoslavlja postalo je najvažnija, određujuća grana u sudbini Rusije. U tom izboru su izvori naše državnosti, velike kulture, nacionalnog karaktera i tradicije našeg naroda", rekao je ruski premijer Vladimir Putin na svečanom skupu u Kremlju posvećenom jubileju, zahvaljujući Crkvi za veliki doprinos ujedinjenju "ruskog svijeta", prenosi Tanjug.

Prema Putinovim riječima, pravoslavlje je neraskidivo vezalo sudbine naroda Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i naroda drugih zemalja.

"Imamo zajedničke vrijednosti i jedan duhovni put, čiji je početak označen u dnjeparskoj krstionici", rekao je predsjednik ruske vlade dodajući da država namjerava i dalje da podržava inicijative Crkve, usmjerene na jačanje građanske i međuvjerske sloge, njenu socijalnu, kulturno-prosvjetiteljsku i blagotvornu misiju.

Bogosluženju posvećenom "Krštenju istočnih Slovena u vodama Dnjepra" prisustvovalo je više od 180 episkopa Ruske pravoslavne crkve - predstavnika više od 140 eparhija iz zemlje i inostranstva koji su u Moskvi proteklih četiri dana učestvovali na zasjedanju Arhijerejskog sabora.

Sabor je s jučer završenog zasjedanja uputio poziv rukovodstvima Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije da ustanove dan sjećanja na kneza Vladimira, krstitelja Kijevske Rusije, kao državni praznik.

U Rusiji se trenutno slavi kao jedini vjersko-državni praznik Dan svetih Kirila i Metodija.

Jubilej pokrštavanja Rusa bit će obilježen večeras i svečanim koncertom i prijemom u Kremlju, kao i bogosluženjem u svim moskovskim crkvama.

Kulminaciju će svečano obilježavanje preobraćanja Rusa u hrišćanstvo 988. godine doživjeti krajem jula u Kijevu za kad je najavljena posjeta patrijarha moskovskog i cijele Rusije Aleksija Drugog u Ukrajinu a za 28. juli dan sjećanja na svetog kijevskog kneza Vladimira kojeg RPC smatra duhovnim vođom ruskog naroda na putu ka spasenju.