{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moskva: Svečano obilježavanje krštenja Rusije

F
28.6.2008. u 14:15
2
0
Moskva: Svečano obilježavanje krštenja Rusije
2
Moskva: Svečano obilježavanje krštenja Rusije
Liturgijom u Crkvi Uspenja moskovskog Kremlja koju je služio patrijarh moskvski i cijele Rusije danas je zvanično označen početak proslave 1020 godina od kako je Rusija primila hrišćanstvo.
"Prihvatanje pravoslavlja postalo je najvažnija, određujuća grana u sudbini Rusije. U tom izboru su izvori naše državnosti, velike kulture, nacionalnog karaktera i tradicije našeg naroda", rekao je ruski premijer Vladimir Putin na svečanom skupu u Kremlju posvećenom jubileju, zahvaljujući Crkvi za veliki doprinos ujedinjenju "ruskog svijeta", prenosi Tanjug.

Prema Putinovim riječima, pravoslavlje je neraskidivo vezalo sudbine naroda Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i naroda drugih zemalja.

"Imamo zajedničke vrijednosti i jedan duhovni put, čiji je početak označen u dnjeparskoj krstionici", rekao je predsjednik ruske vlade dodajući da država namjerava i dalje da podržava inicijative Crkve, usmjerene na jačanje građanske i međuvjerske sloge, njenu socijalnu, kulturno-prosvjetiteljsku i blagotvornu misiju.

Bogosluženju posvećenom "Krštenju istočnih Slovena u vodama Dnjepra" prisustvovalo je više od 180 episkopa Ruske pravoslavne crkve - predstavnika više od 140 eparhija iz zemlje i inostranstva koji su u Moskvi proteklih četiri dana učestvovali na zasjedanju Arhijerejskog sabora.

Sabor je s jučer završenog zasjedanja uputio poziv rukovodstvima Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije da ustanove dan sjećanja na kneza Vladimira, krstitelja Kijevske Rusije, kao državni praznik.

U Rusiji se trenutno slavi kao jedini vjersko-državni praznik Dan svetih Kirila i Metodija.

Jubilej pokrštavanja Rusa bit će obilježen večeras i svečanim koncertom i prijemom u Kremlju, kao i bogosluženjem u svim moskovskim crkvama.

Kulminaciju će svečano obilježavanje preobraćanja Rusa u hrišćanstvo 988. godine doživjeti krajem jula u Kijevu za kad je najavljena posjeta patrijarha moskovskog i cijele Rusije Aleksija Drugog u Ukrajinu a za 28. juli dan sjećanja na svetog kijevskog kneza Vladimira kojeg RPC smatra duhovnim vođom ruskog naroda na putu ka spasenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: