Sergej Lavrov
0

Moskva spremna na konstruktivan dijalog s Obamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moskva je spremna za konstruktivan dijalog s administracijom novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame, izjavio je u subotu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Spremni smo na konstruktivan dijalog s Washingtonom o širokom nizu pitanja koja se tiču državnih interesa Rusije i SAD-a", rekao je ministar Lavrov u intevjuu za peruanski list El Komersio.

"Riješeni smo da dalje razvijamo potpune i uzajamno korisne rusko-američke odnose", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je istakao da se iz sadašnjih odnosa dvije države može zaključiti da SAD nisu "u potpunosti spremne da se odreknu pokušaja da globalna politička pitanja same rješavaju", javila je ruska državna novinska agencija Itar-Tass.

Šef ruske diplomatije je rekao da su poslije raspada SSSR-a, mnogi u Americi počeli da vjeruju u "dominaciju SAD-a u jednopolarnom svijetu".

"Danas je međutim sasvim jasno da se čak ni tako snažna država kao SAD-e ne može sama da izbori s globalnim izazovima", istakao je Lavrov.

On ne smatra da između Venecuele i SAD poastoje neprijateljski odnosi.

"Ne verujem u takvu terminologiju. Smatram da ona pripada prošlosti. Postoji uzajamna zavisnost između te dvije države pošto je Venecuela veliki izvoznik nafte u SAD-e", rekao je Lavrov i dodao da ne misli da se može govoriti "o bilo kakvom neprijateljstvu među Venecuelancima prema Amerikancima".

Venecuelanski predsjednik Ugo Čaves izjavio je prošle sedmice da ta latinoamerička zemlja planira da uz rusku pomoć izgradi nuklearnu elektranu u sjeverozapadnoj pokrajini Suliji.

Dvije strane će krajem novembra, kad ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dođe u zvaničnu posjetu Venecueli, razgovarati o saradnji na velikim projektima u sektoru energetike, gasa i petrohemijske industrije.