Svijet
0

Moskva smatra neprihvatljivim jednostrano rješenje Kosova

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je u utorak, tokom posjete Erevanu, da je jednostrano rješenje problema srbijanske pokrajine Kosovo "neprihvatljivo" za Moskvu.

"Jednostrani pristup za rješenje problema Kosova je neprihvatljiv", rekao je Lavrov tokom posjete Armeniji na konferenciji za štampu

"Zaključci Vijeća sigurnosti o statusu Kosova nisu odlučujući. Rusija će podržati samo verziju koja će zadovoljiti i odgovoriti interesima Beograda i Prištine", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je još u četvrtak izjavio da specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari neće uspjeti da riješi problem Kosova s planom koji je predložio jer on "ne poznaje" stajalište Beograda.

Rusija, tradicionalni saveznik Srbije, izričito je zaprijetila svojim vetom u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o Kosovo, koja će biti nametnuta protiv mišljenja Srbije, te je zatražila nastavak pregovora između srbijanskih i albanskih zvaničnika.

Ahtisaarijev plan, koji preporučuje neovisnost provincije a koji su podržali Washington i Evropska unija, predat je prošle sedmice Vijeću sigurnosti koje će o njemu raspravljati početkom aprila.