Svijet
0

Moskva: Ruski agent osuđen na 25 godina zatvora

FENA
Aleksandar Potejev
Aleksandar Potejev
Vojni sud u Moskvi proglasio je u ponedjeljak krivim za veleizdaju i osudio na 25 godina zatvora bivšeg visokog zvaničnika vanjske obavještajne službe (SVR) koji je pobjegao iz zemlje i odao imena deset agenata koji su prošle godine uhapšeni u SAD-u, javio je Interfax.

Vojni tužilac zatražio je prošle nedjelje kaznu zatvora u trajanju od 25 godina za pukovnika Aleksandra Potejeva, koji je takođe optužen za dezerterstvo.

Potejev je bio zamjenik šefa odjeljenja za američki kontinent u SVR-u, što znači da je imao direktan pristup svim informacijama o agentima koji se nalaze na terenu.

Interna kontrola u samoj tajnoj službi prošlog novembra je otkrila izdaju tog visokog zvaničnika, kojom je nakon hapšenja deset ruskih agenata u SAD-u nanijeta prilična šteta ugledu Moskve.

Agenti su nakon otkrića afere vraćeni u Moskvu u okviru razmjene špijuna koja je u mnogome podsjećala na doba hladnog rata. Kako prenose ruski mediji, Potejev je pobjegao iz zemlje uoči posjete predsjednika Dmitrija Medvedeva SAD u junu 2010. godone.

U decembru, premijer Vladimir Putin, i sam nekadašnji agent SVR-a koji je u sovjetsko vrijeme radio u okviru KGB-a, izrazio je ogorčenost izdajom ruskog agenta.