Svijet
0

Moskva protiv nove rezolucije UN-a o Iranu

FENA
Moskva
Moskva
Moskva je odlučila uskratiti podršku prijedlozima u Ujedinjenim nacijama da se prema Iranu zauzme oštriji stav, piše u četvrtak dnevnik Financial Times baveći se vanjskom politikom Kremlja.

Rusija je, piše list, u srijedu uvečer jasno nagovijestila da u ovom trenutku neće podržati bilo kakvo zaoštravanje u svjetskoj organizaciji u odnosima prema Teheranu zbog njegovoga nuklearnog programa.

U trenutku u kojem je Washington izrazio nezadovoljstvo najnovijim pokušajima Irana da ublaži zabrinutost međunarodne zajednice u pogledu toga programa, visoki zvaničnik Kremlja je rekao da Rusija neće podržati novu rezoluciju Vijeća sigurnosti u vezi s tim.

U Ujedinjenim nacijama smo već donijeli odgovarajuće rezolucije i za sada je to sasvim dovoljno, izjavio je taj neimenovani ruski dužnosnik.

Financial Times ocjenjuje da će takav stav Moskve sasvim sigurno razočarati Washington, koji je kasno u srijedu najavio da će iduće sedmice organizirati sastanak velikih sila na kojemu bi trebalo da se razmatra nametanje novih sankcija Teheranu.