Regija Crnog mora
5

Moskva prati vojne aktivnosti NATO-a, tvrde da se potkopava regionalna stabilnost

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija pažljivo prati vojne aktivnosti NATO-a u regiji Crnog mora i spremna je da adekvatno odgovori, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

On je kazao da Rusija ima negativan stav prema pojačanim aktivnostima Alijanse u regiji Crnog mora.

"Njihove aktivnosti u regiji Crnog mora ne mogu da doprinesu sigurnosti, oni samo potkopavaju regionalnu stabilnost. Mi ćemo sigurno preduzeti sve mjere predostrožnosti u smislu neutralizacije prijetnje u vezi sa povećanim aktivnostima Alijanse u tom regionu", rekao je Gruško na marginama 27. Skupštine Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku.

Prema njegovim riječima, Rusija vjeruje da sigurnost u tom regionu treba da osiguraju države tog regiona, prenio je TASS.

NATO je posljednjih mjeseci pojačao vojno prisustvo u području Crnog mora.

Gruško je rekao da Moskva pažljivo prati razmještanje sistema protivraketne odbrane SAD-a u Rumuniji.

"Imamo pitanja zbog čega se razmješta sistem i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji", rekao je Gruško.

On kaže da je Moskva na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmještanje protivraketnih sistema na objektima u Rumuniji namijenjeno isključivo pariranju raketnim prijetnjama izvan euroatlantskog regiona i da "te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije".

"Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da SAD danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američka protivraketna odbrana, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja", rekao je Gruško.