Svijet
0

Moskva pozvala Albance s Kosova na suzdržanost

FENA
Moskva je u ponedjeljak pozvala albanske dužnosnike s Kosova da izbjegavaju "svaku akciju" koja bi mogla "destabilizirati regiju" nakon parlamentarnih izbora na Kosovu od subote, na kojima je pobijedio bivši vođa albanske separatističke gerile.

"Nakon izbora organiziranih 17. novembra za institucije autonomne vlade Kosova, upućen je poziv albanskim dužnosnicima s Kosova da se suzdrže svake akcije koja bi mogla dovesti do destabiliziranja regije", objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova putem saopćenja.

Ovaj poziv je pokrenut u telefonskom razgovoru između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegovog njemačkog kolege Franka-Waltera Steinmeiera, saopćilo je ministarstvo.

Srbi, koje podržava Rusija, odbijaju nezavisnost Kosova jer ga smatraju kolijevkom svoje kulture, dok većina Albanaca traži nezavisno Kosovo i njih podržava Zapad.

Demokratska stranka Kosova (PDK) Hašima Tačija je odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima sa 34 posto glasova ispred Demokratske lige Kosova (LDK) koja je na vlasti.