Svijet
0

Moskva pozdravila prijedlog ElBradeija o Iranu

FENA
Mohamed ElBaradei; Foto: Reuters
Mohamed ElBaradei; Foto: Reuters
Prijedlog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija da se napravi "pauza" u nuklearnoj krizi s Iranom "zaslužuje ozbiljnu pažnju" i mogao bi omogućiti "političko" rješenje krize, saopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Smatramo da izjave čelnika IAEA-e zaslužuju ozbiljnu pažnju. Polazeći od tog prijedloga, može se tražiti političko rješenje situacije vezano za problem iranskog nuklearnog problema", ocjenjuje rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Igor Ivanov,sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, koji je u nedjelju boravio u Teheranu, podržao je prijedlog Mohameda ElBaradeija da Iran prekine obogaćivanje urana a da Vijeće sigurnosti istovremeno ukine sankcije.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ocijenio je u petak da bi "Iran trebao da prekine obogaćivanje urana a da međunarodna zajednica napravi pauzu u provedbi sankcija".

Rezolucija 1737, usvojena 23. decembra u Vijeću sigurnosti UN-a, uvodi sankcije Iranu zbog njegovog odbijanja da prekine obogaćivanje urana.

Teheranu prijete nove sankcije ukoliko ne prihvati da se povinuje zahtjevima Vijeća sigurnosti, ali iranski dužnosnici ne pokazuju nikakvu volju da odustanu od svojih aktivnosti.