Svijet
0

Moskva postala svjetska prijestolnica milijardera

FENA
Moskva je pretekla New York kao grad s najviše milijardera na svijetu, sudeći po magazinu Forbes, jer 74 člana elite superbogataša sada smatra rusku prijestonicu svojim domom.

Nasuprot Moskvi je New York sa 72 milijardera, sudeći po godišnjoj listi magazina, koja je svrstala London na treće mjesto.

"Rusija je ponovo dominantna priča (u Evropi) ove godine. Njeni milijarderi brzi su i zastrašujući. Ono što fascinira je to što je svaki od njih to pojedinačno napravio", izjavila je visoka urednica Forbesa Luisa Kroll.

"Mi nećemo ulaziti u to kako je svako od njih to tačno stekao, ali nijedan od njih nije to naslijedio i njihova prosječna dob je 46 godina", kazala je.

Rusija sada ima ukupno 87 milijardera, nadmašujući Njemačku, koja je na drugom mjestu, ali ipak daleko zaostajući za prvoplasiranim Sjedinjenim Državama, koje imaju 469 milijardera.

Ruski oligarsi zabilježili su rast svog bogatstva u posljednjim godinama zahvaljujući naglom rastu cijena energenata.

Među vodećim ruskim milijarderima su aluminijski magnat Oleg Deripaska, čije je bogatstvo procijenjeno na 28 milijardi dolara, i vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Ambramovič za koga se tvrdi da vrijedi 23,5 milijardi dolara.