Svijet
0

Moskva: Parada završena, lideri položili cvijeće

NINA
Parada na Crvenom trgu u čast jubileja pobjede nad fašizmom je završena, a lideri više od 50 zemalja svijeta zaputili su se prema Aleksandrovskom vrtu i položili cvijeće na grob neznanog junaka.

U paradi je sudjelovalo više od 7.000 vojnika i 2.600 ratnih veterana koji su prodefilirali ispred tribine s visokim zvanicama u čijem su središtu sjedili ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i George Bush.

Parada je imala dva dijela - historijski i savremeni, a u prvom se moglo vidjeti 60 ratnih zastava proslavljenih sovjetskih jedinica i ratni veterani koji su se provezli u specijalno za tu priliku izrađenim kamionetima.

U drugom dijelu prodefilirali su vojnici svih rodova vojske, pitomci niza vojnih akademija, a na kraju je nebom prošla formacija borbenih aviona ratne avijacije Rusije ispuštajući dim u boji ruske zastave - crveno, bijelo, plavi.

Gosti ruske prijestolnice, visoki državnici, okupili su se ispred vječne vatre, svaki s karanfilom u ruci. U prvom redu su pored ruskog i američkog lidera, bili i glavni tajnik UN-a Kofi Annan, predsjednik Kine Hu Jintao, francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder, talijanski premijer Silvio Berlusconi i premijer Japana Junichiro Koizumi.