Svijet
0

Moskva - otvorena sva biračka mjesta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na parlamentarnim izborima za poslanike ruske Dume (donjeg doma parlamenta) blagovremeno su otvorena sva biračka mjesta, a zasad se bilježi bolja izlaznost nego na izborima 2003. godine, saopćio je u nedjelju predsjednik Centralne izborne komisije Vladimir Čurov.

Više od 108 miliona birača glasa na više od 96.000 biračkih mjesta, a na proteklim izborima glasalo je 60,7 miliona birača, ili 55,75 posto.

Do osam sati po srednjoevropskom vremenu glasalo je približno pet posto građana s pravom glasa.

U međuvremenu je glasanje već završeno na krajnjem istoku Rusije, na Kamčatki i Cukotskom Autonomnom Okrugu, gdje je počelo brojanje glasova. U tim oblastima Rusije, koja se proteže na 11 vremenskih zona, glasanje je počelo sinoć oko 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

U Moskvi se glasa na 3.278 biračkih mjesta i, zasad, nisu zabilježeni ozbiljni incidenti u vezi s glasanjem.

U svojoj izbornoj jedinici glasao je gradonačelnik Jurij Lužkov, koji je rekao da "Moskva aktivno glasa" i da ljudi "shvataju odgovornost za budućnost zemlje".

Lužkov očekuje da će budući saziv Dume snažno raditi na ekonomskim i socijalnim pitanjima, a da ne bi trebalo da se dozvoli da se "ostvari mašta Zapada da radi s Rusijom kao sa sirovinskom bazom".

Glasanje je organizovano i na 360 biračkih mjesta u inostranstvu, u svim bivšim sovjetskim republikama (na teritoriji Zajednice Nezavisnih Država), u baltičkim zemljama i u nepriznatim republikama Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju.

Prvi preliminarni rezultati bit će poznati poslije 19.00 sati po srednjoevropskom vremenu, kada će biti zatvorena biračka mjesta na najazapadnijem dijelu Rusije, u Kalinjingradskoj oblasti.