Sergej Lavrov
0

"Moskva očekuje odgovor o bezviznom režimu"

SRNA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Rusija očekuje od EU jasan odgovor po pitanju ukidanju viza, rekao je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je 31. maja podnijela izvještaj o ispunjenju uslova za ukidanje viza EU, ali od tada, kako kaže Lavrov, nije dobila nikakav odgovor, prenosi RIA Novosti.

"Moskva očekuje jasne i precizne ideje o tome šta treba dalje činiti i i šta da uradi da otkloni sve sumnje", rekao je Lavrov  televiziji "Rusija 1".

Lavrov je izrazio nadu da će Moskva dobiti odgovor prije samita EU-Rusija u Briselu u decembru ove godine.

Početkom mjeseca, ruski šef diplomatije je ocijenio da neuspjeh ukidanja viza počinje da stvara istinske probleme u odnosima Moskve i Brisela i da su neopravdane zabrinutosti da će bezvizni režim dovesti do porasta kriminala i ilegalne imigracije.

Uvođenje bezviznog režima sa EU postalo je glavni cilj inostrane politike u odnosima Moskve i Brisela.

Lavrov je prošle srijede rekao da bi uzajamno ukidanje viza između Rusije i EU imalo značajan efekat na evropske i evroatlantske političke odnose.
Istog dana premijer Vladimir Putin rekao da je većina ruskih partnera u Evropi podržava tu ideju, ali da nekoliko zemalja to odbacuje, većinom iz političkih razloga.

Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev i italijanski premijer Silvio Berluskoni razmatrali su u julu bezvizni režim između Rusije i EU.

Berluskoni je rekao da se neke zemlje snažno protive bezviznom režimu EU i Rusije posebno u istočnoj Evropi.