Svijet
0

Moskva nije ubijeđena da je UN-ov plan za Kosovo dobar

FENA
Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev
Ruski dopremijer Dmitrij Medvedev skeptično je reagirao u subotu u Davosu na plan za Kosovo specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, koji je prezentiran dan ranije.

"Nismo sasvim sigurni da je to najbolja opcija", izjavio je Medvedev novinarima na Svjetskom ekonomskom forumu koji se odražava u ovom malom švicarskom gradu.

Specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari prezentirao je u petak svoj plan za budućnost teritorija Zapadnjacima i Rusima, koji se, kao i Srbi, protive želji albanske većine za nezavisnošću.

Prema informacijama iz štampe koje nisu potvrđene, Ahtisaari je zamislio jedan period tranzicije prema uvjetnoj nezavisnosti, u kojem bi Kosovo uživalo maksimalnu autonomiju, ali ne bi raspolagalo oružjem ni sjedištem UN-a.

"Treba da brižljivo razmotrimo ovaj prijedlog", kazao je ruski dopremijer.

Bliska saveznica Beograda Moskva prijeti da će staviti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bude odredila nezavisnost Kosova.

Od dva miliona stanovnika na Kosovu, 90 posto su Albanci. Pokrajinom od 1999. godine upravljaju Ujedinjene nacije, nakon što je NATO zračnim udarima prekinuo represije srpskih snaga nad Albancima.