Svijet
0

Moskva neće priznati Abhaziju i Južnu Osetiju

FENA
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u ponedjeljak u ruskoj štampi kako je od svoga kolege Vladimira Putina dobio čvrsta uvjeravanja da Moskva neće priznati separatističke teritorije Abhaziju i Južnu Osetiju.

"Tokom posljednjeg susreta s predsjednikom Putinom jasno mi je obećano da Rusija nikada neće priznati Abhaziju i Južnu Osetiju", rekao je on za dnevni list Kommersant, govoreći o susretu tokom samita zemalja CEI-ja, bivših zemalja Sovjetskog saveza, osim tri baltičke zemlje.

Gruzijski predsjednik se uglavnom okomio na "ruske političare koji se igraju vatrom", koji pozivaju na moguće priznavanje tih dviju proruskih i odmetnutih teritorija u Gruziji, kako je to nedavno uradio ruski parlament.

On je rekao da vjeruje kako ovo konfliktno pitanje neće spriječiti pristup Gruzije ka statusu zvaničnog kandidata za priključenje NATO-u tokom samita ove sedmice u Bukureštu.

Na pitanje novinara o šutnji nekih zemalja NATO-a, posebno Francuske, Holandije i Velike Britanije, o Gruziji, Saakašvili je minimizirao taj problem, rekavši da se radi o "umoru" izazvanom kod nekih zemalja zbog niza proširenja. On u vezi s tim navodi njihov "konzervativizam".