Svijet
0

Moskva ne namjerava rasporediti nove trupe na zapadu zemlje

FENA
Moskva
Moskva
Rusija neće pojačati vojnu prisutnost u zapadnom dijelu zemlje ako članice NATO-a ne budu povećavale svoje trupe blizu njenih granica, izjavio je u četvrtak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

"Rusija ne planira pojačati svoju vojnu prisutnost u Evropi ako članice NATO-a ne budu pokušavale da prošire svoju vojnu prisutnost", javila je agencija Interfax.

Rusija treba da 12. decembra prekine sudjelovanje u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE), koji ograničava konvencionalno naoružanje i obavezuje potpisinice da redovno razmjenjuju informacije i kontrolne procedure.

Ovaj sporazum, jedan od ključnih koji određuje sigurnost na Starom kontinentu od kraja Drugoga svjetskog rata, potpisale su 1990. godine zemlje NATO-a i Varšavskog pakta, godinu dana prije raspada SSSR-a.

On je 1999. godine izmijenjen u Istanbulu vodeći računa o nestanku sovjetskog bloka, ali zemlje NATO-a nisu ratificirale tu novu verziju navodeći da su ruske trupe zadržane u separatističkim proruskim regijama u Gruziji i Moldaviji, dvjema bivšim sovjetskim republikama.

Predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak izjavio da će Rusija primjenjivati CFE ako zemlje NATO-a "ratificiraju" verziju koju su same izmijenile" i počnu da je primjenjuju".