Svijet
0

Moskva kritikovala EU zbog Bjelorusije

FENA
Moskva je ocijenila u petak "politički šokantnim" upozorenje češkog predsjedništva Evropske unije Bjelorusiji, pozivajući je da ne prizna nezavisnost dvije secesionističke proruske gruzijske teritorije, izvještava ruska agencija Interfax.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg izjavio je ove sedmice u Bruxellesu da bi se Bjelorusija izložila "vrlo teškoj" situaciji ako bi priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

"Schwarzenbergov komentar ne može biti drukčije ocijenjen nego politički šokantnim", rekao je za Intarfax visoki ruski diplomatski izvor.

"To se ne može drukčije protumačiti nego kao jak pritisak predsjedavajuće EU-a na suverenitet Bjelorusije", dodao je isti izvor.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će parlament ove godine razmatrati pitanje priznavanja nezavisnosti dviju teritorija koje su dosad priznale Rusija i Nikaragva.

"Evidentno je da ako bi Bjelorusija ili parlament priznali Južnu Osetiju i Abhaziju to stvorilo vrlo tešku situaciju za Bjelorusiju", izjavio je u ponedjeljak novinarima Schwarzenberg.

Ako bude potrebno, "Bjelorusija bi bila isključena iz konsenzusa s Evropom. To bi im trebalo biti jasno", dodao je on.