Svijet
0

Moskva izražava "ozbiljne sumnje" u plan UN-a o Kosovu

FENA
Rusija izražava "ozbiljne sumnje" u plan povjerenika Ujedinjenih naroda Marttija Ahtisaarija o budućem statusu Kosova, izjavio je u četvrtak zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ozbiljno sumnjamo da će taj plan predstavljati dobru osnovu za pregovore jer on sadrži elemente koji vode ka nezavisnosti i suverenitetu Kosova", rekao je specijalni predstavnik ministarstva za zemlje Balkana Aleksandar Botsan-Harčenko a navodi ga agencija Interfax.

Moskva neće prihvatiti nijedno rješenje koje nametnu Ujedinjeni narodi, ali iskoristiti svoje pravo veta nije cilj sam po sebi za Rusiju", rekao je Botsan-Harčenko na brifingu za ruske medije.

Strategija Zapada, koja vodi ka "suverenitetu Kosova, završit će se de facto raspadom ove pokrajine jer srpsko stanovništvo, koje ne prihvata takvo rješenje, završit će odvajanjem od albanskog dijela, dodao je on.

Suprotno ovoj opciji, "Beograd je spreman za pregovore i uvijek postoji šansa da se nastavi ovaj proces", ocijenio je ruski zvaničnik.

Plan koji je predočio UN-ov povjerenik za Kosovo Martti Ahrisaari predlaže za Kosovo, čija albanska većina traži nezavisnost, status blizak suverenitetu.

Ahtisaari planira da predoči ovaj plan Vijeću sigurnosti UN-a krajem marta.

Rusija, koja raspolaže pravom veta u Vijeću sigurnosti, naglašava da neće prihvatiti nijednu odluku o Kosovu koju ne prihvate srbijanske vlasti. Dakle, ona odbija Ahtisaarijev plan.