Svijet
0

Moskva: Devet osoba optuženo za ubistvo Politkovskaje

FENA
Ruski državni tužitelji podignuli su optužnicu protiv devet osoba, među kojima je i potpukovnik snaga sigurnosti, zbog umiješanosti u ubistvo antirežimske novinarke Ane Politkovskaje, prenijela je agencija Interfax.

Vjačeslav Smirnov, zvaničnik ureda državnog tužitelja, rekao je u moskovskom sudu da je "devet osoba optuženo u slučaju Politkovskaje".

Ruska agencija je nešto ranije citirala izvor blizak istrazi koji je rekao da je podignuta optužnica protiv potpukovnika državne sigurnosti (FSB) Pavela Rjaguzova zbog zloupotrebe položaja.

Rjaguzov je najprije uhapšen u augustu zbog povezanosti s drugim slučajem, mada je njegovo ime spominjano i u istrazi vezanoj za slučaj Politkovskaje.

Agent FSB-a je navodno proslijedio detalje o novinarki drugome osumnjičenom, koji ih je dao ubici, citiraju izjavu istražitelja ruske agencije.

Državni tužitelj Jurij Čajka objavio je u augustu da je privedeno 10 osumnjičenih osoba u slučaju Politkovskaje, iako nijedna u tome trenutku nije bila optužena, a neke su kasnije i puštene.

Čajka je rekao da su ubistvo u inozemstvu isplanirale antirežimske snage koje su time pokušale diskreditirati Rusiju, iako nije ponudio nijedan dokaz za ovu tvrdnju.

Novine za koje je pisala Politkovskaja su izrazile zabrinutost kada je početkom septembra glavni istražitelj skinut s funkcije, navodeći da su se pobornici politike Kremlja umiješali u slučaj.

Politkovskaja, oštra kritičarka ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubijena je u oktobru 2006. godine u svom stanu u Moskvi.

Njezino ubistvo je izazvalo međunarodno zgražanje, nakon čega je pojačan pritisak na Putina da ubice budu otkrivene.