Neizvjesna sudbina
18

Moskva demantovala da se Surovikin nalazi u pritvoru, od subote kao da je "u zemlju propao"

S. M.
Sergej Surovikin
Sergej Surovikin
Sekretar Javnog nadzornog odbora u Rusiji Aleksej Melnikov rekao je da se general ruske armije Sergej Surovikin ne nalazi ni u moskovskom istražnom zatvoru Lefortovo niti u bilo kojem drugom objektu za privremeni pritvor.

"Posljednjih dana me dosta često zovu predstavnici velikog broja ruskih i stranih medija. Pitaju: 'Je li istina da je Surovikin u istražnom zatvoru?' Odgovaram da on nije u Lefortovu ili bilo kojem drugom istražnom zatvoru”, rekao je zvaničnik u četvrtak.

Informacije o hapšenju Surovikina pojavile su se u srijedu na raznim Telegram kanalima. Tvrdili su da je Surovikin smješten u istražni zatvor Lefortovo. Kasnije je Financial Times citirao svoje izvore koji su rekli da je on priveden.

Također list The Moscow Times pozivajući se na dva izvora u ministarstvu odbrane Rusije prenio je da je Surovikin uhapšen i da se nalazi u Lefortovu.

Podsjećamo, The New York Times je prenio da je Surovikin ranije znao da šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin planira izvršiti državni udar koji na koncu nije uspio. Smatraju da je njegova sudbina neizvjesna.

Surovikin je komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i zamjenik komandanta ruske združene grupe snaga u Ukrajini.