Sergej Ivanov
0

Moskva će razgovarati s EU-om, a ne sa Saakašvilijem

FENA
Moskva odbija razgovarati s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, ali će razgovarati s Evropskom unijom o pokretanju mirovnih snaga u separatistisčkim regijma, rekao je zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov na TV-mreži BBC.

"Održavamo diplomatske odnose s Gruzijom. Milioni Gruzijaca su ruski građani i sretno žive u Rusiji. Ali nećemo razgovarati sa Saakašvilijem. Ponudili smo mu mir, ali ne prijateljstvo nakon onoga što je učinio", rekao je Ivanov, optuživši gruzijskog predsjednika za genocid u Južnoj Osetiji. Zamjenik ruskog premijera dao je intervju u emisiji Hard Talk na TV-mreži BBC World service, prenosi Hina, gdje je demantirao informacije o napredovanju ruskih postrojbi u Gruziji izvan Južne Osetije.

Na pitanje o tome hoće li Rusija priznati teritorijalnu cjelovitost Gruzije, Ivanov je ocijenio da "nijedna zemlja ne može priznati teritorijalnu cjelovitost neke druge zemlje" i dodao da "oni priznaju suverenitet i nezavisnost Gruzije, ali da je teritorijalna cjelovitost nešto drugo".

"Južna Osetija i Abhazija nikad nisu bile dio nezavisne Gruzije. One su bile dio Sovjetskog saveza i socijalističke republike Gruzije", naglasio je.