Svijet
0

Moskovske vlasti: Putinov miting u centru paralisao bi grad

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Moskovske vlasti spremne su da ponude izbornom štabu predsjedničkog kandidata Vladimira Putina da najavljeni miting 23. februara održe na drugoj lokaciji izvan centra grada i da umjesto za 200.000 daju dozvolu za oklupljanje 100.000 ljudi.

Po riječima zamjenika gradonačelnika Moskve Aleksandra Gorbenka, zahtjev organizatora mitinga da organizuju šetnju glavnom moskovskom ulicom, Tverskom, i da zatim održe miting na Manježnom trgu nije pogodan i on je predložio da skup bude održan na stadionu Lužniki ili u Parku pobjede.

"Imamo vremena do ponedjeljka da pokušamo da ubjedimo organizatore da odustanu od šetnje Tverskom ulicom i od mitinga na Manježnom trgu, jer bi to paralisalo čitav centar grada. To nisu pogodne lokacije za tako veliki broj učesnika", kazao je Gorbenko.

On je naglasio da će gradske vlasti insistirati na tome da miting bude održan na drugom mjestu, kao i da će tražiti da se smanji broj učesnika mitinga, a da očekuje da će odgovor organizatora dobiti u ponedjeljak.

Putinove pristalice održale su prošle subote na Poklonoj gori u Parku pobjede veliki miting podrške na kojem se prema zvaničnim podacima policije okupilo 138.000 ljudi, a na mitingu se nije pojavio njihov kandidat i aktuelni ruski premijer. On je najavio mogućnost dolaska na miting 23. februara, ali to još nije potvrdio.

Vanparlamentarna opozicija koja protestuje zbog zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 4. decembra takođe je zahtijevala u januaru da jedan od svojih mitinga "za poštene izbore" održi na Manježnom trgu, ali su gradske vlasti to odbile s obrazloženjem da bi to paralisalo saobraćaj.

Opozicija je prihvatila da miting održi na alternativnoj lokaciji koju su predložile gradske vlasti. Miting podrške Putinu 23. februara biće organizovan na inicijativu Sveruskog nacionalnog fronta.