Svijet
0

Morsi odbio ulitimatum vojske

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski predsjednik Mohamed Morsi odbio je noćas ultimatum vojske o pronalaženje rješenja za političku krizu u roku od 48 sati i rekao da će nastaviti realizaciju svog plana o postizanju nacionalnog pomirenja.

Islamistički lider je rekao da se vojska nije konsultovala sa njim i da postavljanje vremenskog roka može da unese konfuziju.

Armija je zatražila da se Morsi dogovori sa svojim liberalnim suparnicima o zajedničkoj političkoj platformi, poslije antivladinih demonstracija u kojima su učestvovali milioni ljudi.

Članovi Morsijeve organizacije Muslimanska braća ocijenili su da je riječ o "vojnom udaru" i da postoji opasnost da će generali nametnuti svoju viziju budućnosti Egipta.

"Predsjednik Republike nije bio konsultovan u vezi sa saopštenjem oružanih snaga. Predsjedništvo smatra da neki navodi u saopštenju mogu da izazovu konfuziju u kompleksnom nacionalnom okruženju", saopštila je noćas Morsijeva kancelarija, prenio je Reuters.

U tekstu se dodaje da će Morsi nastaviti ranije isplaniranim putem, kako bi promovisao sveobuhvatno nacionalno pomirenje, bez obzira na bilo kakva saopštenja koja produbljuju podjele među građanima.

Egipatska opozicija ranije je već odbila Morsijeve ponude, pa su male šanse da će bilo kakav dogovor biti postignut prije isteka roka od 48 sati.