Gadafijev sin još uvijek u bjekstvu
0

Moreno-Ocampo u Tripoliju radi istrage zločina Saifa al-Islama

FENA
Luis Moreno-Ocampo
Luis Moreno-Ocampo
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), Luis Moreno-Ocampo, u srijedu je doputovao u Tripoli u okviru istrage optužbi protiv sina Muamera Gadafija, Saifa al-Islama, koga traži ICC radi suđenja.

Sud, sa sjedištem u Den Haagu, prošle je godine objavio potjernicu za Saifom al-Islamom nakon što su tužioci optužili njega i ostale pripadnike bivšeg libijskog režima zbog umješanosti u ubistva demonstranata tokom ustanka u kojem je svrgnut njegov otac, prenosi Reuters.

Nove libijske vlasti tvrde da će mu biti suđeno u njegovoj domovini, ali one nisu bile u stanju da ga izvuku iz ruku pobunjeničkih boraca koji su ga zarobili u južnoj libijskoj pustinji u novembru prošle godine.

Saif al-Islam drži se na tajnoj lokaciji u zapadnom gradu Zintanu. Po dolasku na aerodrom u Tripoliju, Moreno-Ocampo je izjavio novinarima; "Došao sam ovdje jer ja još istražujem zločine".

Upitan da li je postignut eventualni sporazum s libijskom vladom o suđenju Saifu al-Islamu u Libiji pod nadzorom ICC-a, on je odgovorio: "Ja sam tužilac ICC-a. Ja ne sklapam sporazume. Mi primjenjujemo zakon".

"Sudije ICC-a naredile su Libiji da izruči Saifa. Libijska vlada tvrdi da će osporiti vjerodostrojnost slučaja do kraja aprila, i sudije će nakon toga donijeti odluku", kazao je.

ICC je u ovom mjesecu odbio libijski zahtjev da sa odgodi izručenje Saifa al-Islama kako bi se suočio s optužbama za ratne zločine. Sud je naredio vladi u Tripoiju da "ispuni svoje obaveze i izruči ga bez ikakvih odgađanja".

Libija je uložila žalbu na sudsku odluku.

Ahmed al-Džehani, libijski pravnik zadužen za slučaj Saifa al-Islama i kontakt osoba između libijske vlade i ICC-a, izjavio je kako je optimističan da će posjet Morena-Ocampa pomoći u uvjeravanju sudija da omoguće Libiji da njeni lokalni sudovi sude Saifu al-Islamu.

"Posjeta Morena-Ocampe dio je kontinuirane saradnje između Libije i ICC-a. Kada sudije saslušaju libijski zahtjev da lokalni sudovi sude Saifu, također će saslušati i Ocampovo mišljenje", izjavio je on za Reuters.