Poljski premijer
104

Morawiecki: Putin je zapalio cijelu Ukrajinu, a EU se pita je li aparat za gašenje požara dovoljan

V. K.
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki sastao se s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom s kojom je razgovarao o ratu u Ukrajini i novim sankcijama koje bi EU trebala uvesti Rusiji.

Između ostalog, poljski premijer je naglasio kako se kurs rublje vratio na nivo prije ruske invazije na Ukrajinu što je prvi znak da Moskva uspijeva izbjeći utjecaj sankcija. Zbog toga, Morawiecki smatra kako Evropska unija mora donijeti jači paket mjera protiv Kremlja.

"To znači da sve ekonomske mjere, mikroekonomske, makroekonomske, finansijske, budžetske i monetarne, nisu funkcionisale kako bi neki političari željeli", rekao je Morawiecki.

Zbog toga, prema njegovom mišljenju, Evropa mora pokazati dodatnu snagu i jačim paketom sankcija kazniti Rusku Federaciju zbog invazije na Ukrajinu.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin zapalio je cijelu Ukrajinu, a Evropa se još uvijek pita da li je aparat za gašenje požara dovoljan. Ako Evropa pokaže slabost, bit će ponižena i ostavljena bez odbrane", zaključio je Morawiecki.