Bolivija
0

Morales optužio SAD za zavjeru protiv njega

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Bolivije Evo Morales optužio je SAD da i dalje kuju zaveru protiv njega, a što je Washington odbacio navodeći da američka administracija ni na koji način nije umiješana u pokušaj ubistva Moralesa.

Morales je, na marginama samita zemalja Sjeverne i Južne Amerike u Trinidadu i Tobagu, rekao novinarima da se kuje zavjera za njegovo ubistvo i pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da javno osudi svaki pokušaj nasilne promjene vlasti u Boliviji, prenose u nedjelju agencije.

Predsjednik Morales je u četvrtak saopćio da su snage sigurnosti osujetile atentat na njega i ubile trojicu stranaca i uhapsile još dvojicu. Među njima su, prema izvještajima medija, dvojica hrvatskih državljana.

Predstavnici američke administracije izjavili su da Obama nema saznanja ni o kakvoj zavjeri protiv Moralesa i da administracija ni na koji način nije umiješana u eventualne pokušaje ubistva bolivijskog predsjednika.

Obama je, po njihovim riječima, jasno poručio da ne podržava upotrebu sile protiv demokratski izabranih vlada. Podsjećajući na Obaminu nedavnu izjavu da namjerava poboljšati saradnju s latinoameričkim zemljama i da ti odnosi trebaju biti temeljeni na uzajamnom poštovanju. Morales je primijetio da Bolivija ne osjeća promjene u američkoj spoljnoj politici.

  • Politika kovanja zavjera se nastavlja, kazao je on.

Odnosi Bolivije i SAD-a znatno su pogoršani u posljednje vrijeme. Morales je 10. septembra protjerao američkog ambasadora iz La Paza, pod optužbom da podržava opoziciju i kuje zavjeru protiv vlade, a na šta je Washington uzvratio protjerivanjem bolivijskog ambasadora.

Morales je potom zabranio američkog agenciji za suzbijanje narkotika operacije na teritoriji Bolivije zbog toga što se, kako je rekao, bavi špijunažom i pokušava destabilizirati zemlju.