Moskva
0

Morales i Medvedev o plinovodu u Boliviji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici ruskoga plinskog diva Gazproma razgovarali su o izgradnji sistema plinovoda u Boliviji, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev koji je u Moskvi u ponedjeljak ugostio bolivijskog predsjednika Evu Moralesa s kojim je razgovarao i o pomoći toj zemlji u suzbijanju trgovine drogom.

"Razgovarali smo o tome kako bi Rusija mogla pomoći svojim bolivijskim prijateljima u izgradnji sistema plinovoda", rekao je Medvedev nakon razgovora s Moralesom.

"Potpisan je memorandum s Gazpromom, a na strateškom će se projektu raditi do 2030." rekao je, ne objavivši pojedinosti.

Medvedev je istaknuo kako cilj ruskih nastojanja da se potaknu ruske veze sa zemljama Južne Amerike, nije oponiranje SAD-u, tradicionalno dominantnoj velesili u regiji.

Medvedev je tokom prvoga službenog putovanja u Južnu Ameriku u novembru prošle godine posjetio Kubu, Venezuelu, Peru i Brazil, prenosi Reuters.

Predsjednik Morales je izjavio kako od Moskve traže da im pomogne u borbi protiv uzgoja droge.

Boliviji, trećoj po veličini zemlji s tvornicama za proizvodnju koke i plantažama biljke koke, potrebni su ruski helikopteri i druge vrste aviona, otkad su Sjedinjene Države ukinule podršku u procesu suzbijanja i uništenja ilegalnog uzgoja ove biljke.

Dvojica predsjednika potpisala su sporazum o najmu ruskoga aviona Boliviji.

Dogovor s Gazpromom navodno je vrijedan oko tri milijarde američkih dolara, prenosi Reuters.